8 sfaturi de la neurologi despre cum sa devii perfect fericit

Exista mii de sfaturi si tehnici psihologice care va vor ajuta sa va simtiti fericiti si sa invatati sa va bucurati de fiecare noua zi. Dar daca corpul nostru a avut un cuvant de spus in aceasta chestiune?

Astazi, va prezentam cateva descoperiri ale neurologilor – oamenii care stiu exact cand si de ce creierul vostru va poate da sentimentul de satisfactie totala!

Invata sa spui “Multumesc.”

Ce se intampla: cand multumim unei persoane sau chiar unui destin, pentru ceva, ne concentram asupra aspectelor pozitive ale vietii. Amintirile placute declanseaza productia de serotonina in cortexul cingular anterior. Aceasta tehnica este adesea folosita pentru tratarea depresiei.

Rezolva problemele una cate una.

Ce se intampla: Creierul nostru nu inceteaza niciodata sa caute solutii pentru fiecare problema care ne ingrijoreaza. Acest lucru necesita multa energie, deci ori de cate ori creierul oboseste si problema ramane nerezolvata, simtim anxietate si iritatie. Pe de alta parte, pentru fiecare decizie reusita, creierul nostru se rasplateste cu o doza de neurotransmitatori care calmeaza sistemul limbic si ne ajuta sa vedem inca o data lumea intr-o lumina mai buna. Prin urmare, este cu adevarat util sa incerci sa rezolvi problemele una cate una.

Nu tine lucrurile ascunse: vorbeste despre ce te deranjeaza.

Ce se intampla: procesele de a trece fara cuvinte prin ceva neplacut si de a vorbi despre situatia dvs. implica utilizarea diferitelor parti ale creierului. In acest din urma caz, emotiile negative au un impact mai mic asupra bunastarii. Prin urmare, este recomandabil sa nu tineti problemele ascunse. Ori de cate ori vorbiti despre ele, creierul dvs. declanseaza productia de serotonina si chiar reuseste sa gaseasca unele parti pozitive ale situatiei.

Atingeti si imbratisati.

Ce se intampla: Pentru noi, oamenii, interactiunea sociala este cu adevarat importanta. Diferitele forme de sprijin fizic, in special atingeri si imbratisari, pot accelera recuperarea unei persoane dupa o boala. Daca inlaturati interactiunea tactila din viata voastra, creierul percepe absenta in modul in care percepe durerea fizica: aceleasi zone ale creierului devin activate in ambele cazuri. Acest lucru, la randul sau, declanseaza procesele care va afecteaza starea de spirit si contribuie la dezvoltarea depresiei.

Aflati, invatati si, din nou, invatati!

Ce se intampla: Pentru creier, dobandirea de noi cunostinte inseamna adaptare permanenta la un mediu in schimbare. Prin acest proces, creierul nostru se dezvolta, rasplatindu-si propriile incercari de a absorbi si procesa informatii proaspete cu dopamina, hormonul bucuriei. Daca doriti sa fiti fericiti, nu va fie frica sa incercati ceva nou, sa va schimbati imprejurimile, sa invatati lucruri noi.

Activitate fizica.

Ce se intampla: Activitatea fizica este stres pentru organism. De indata ce stresul se termina, corpul dumneavoastra primeste o recompensa: o doza de endorfine eliberata de glanda pituitara. Efectul este similar cu cel al opiaceelor ​​(de exemplu, morfina), care reduc durerea si cresc starea de spirit. Nu este nevoie sa participati la maraton pentru a obtine acest rezultat – chiar si o plimbare obisnuita poate face minuni! De altfel, multi scriitori si compozitori considera ca plimbarile reprezinta o parte indispensabila a procesului creativ.

Intotdeauna incercati sa aveti un somn bun.

Ce se intampla: in timp ce dormim in intuneric, corpul nostru secreta hormonul melatonina. Acest hormon incetineste toate procesele din organism, ajutandu-l sa recupereze si sa creasca nivelul serotoninei in hipotalamus. Daca creierul detecteaza o schimbare a iluminarii, declanseaza eliberarea hormonului de stres pentru a trezi rapid corpul. Prin urmare, este important sa dormiti 6-8 ore pe zi si numai in medii intunecate.

Angajati in asteptari placute.

Ce se intampla: procesul de asteptare pentru ceva frumos, cum ar fi mancarea sau sexul, este similar cu raspunsul salivarii invatat. Creierul nostru experimenteaza, de fapt, placerea prin simpla anticipare a evenimentului placut. De aceea suntem atat de indragostiti sa numaram orele si minutele pana la un moment special – fie ca este vorba de o zi de nastere sau de o nunta, de o intalnire cu un prieten sau de sfarsitul unei zile lungi de lucru.