Este bine să consumăm carbohidrați și grăsimi înainte de antrenament? Iată ce spun specialiștii!

New York Times a publicat un articol intitulat “Ar trebui ca sportivii să mănânce grăsimi sau carbohidrați?” Săptămâna trecută, care s-a bazat pe un studiu care arată o dietă compusă din 85 procente de grăsime poate ajuta la îmbunătățirea performanței generale a atleților ultra-rezistență mai mult decât carbohidrații tradiționali, dieta considerată cea mai bună pentru sportivi. Și prin grăsimi înseamnă grăsimi bune care provin din alimente cum ar fi nuci, avocado și ulei de măsline extra virgin – nu brânzeturile și cartofii prăjiți.

Dar, înainte de a vă arunca toate regulile de hrană sănătoasă pe fereastră, este important să rețineți că această recomandare nu este pentru majoritatea dintre noi – aceste recomandări sunt pentru sportivi adevărați. Vorbim despre sportivii de carieră – cred că jucătorii NBA, înotătorii olimpici sau maratonii profesioniști.

Să fim cinstiți: majoritatea dintre noi nu aleargă mai mult de doi maratoane pe săptămână sau lucrează cu orele la sală, deci acest fel de mâncare nu este recomandat nici măcar pentru jucătorii de liceu și colegiu și pentru cei care se antrenează în mod regulat. Cu toate acestea, această informație pune cu siguranță în discuție gândirea tradițională și, așa cum se întâmplă de multe ori cu aceste studii, ne lasă să ne întrebăm dacă de acest tip de mâncare ar putea beneficia alte tipuri de atleți sau oameni moderat activi. Va trebui să continuăm să urmărim cercetarea pentru mai multe răspunsuri.

Este important să rețineți faptul că carbohidrații reprezintă o parte esențială a unei alimentații sănătoase, echilibrate și oferă combustibil pentru antrenamente sub formă de glicogen, care este stocat în ficat și mușchi. Grăsimea trebuie totuși împărțită în acizi grași înainte ca aceasta să poată fi folosită ca și combustibil și numai atleții de anduranță care își exercită energic pe tot parcursul zilei pot folosi toate magazinele de glicogen înainte ca trupurile lor să înceapă să utilizeze grăsimi. O dieta ketogenică, ca și cele pe care articolul le examinează cu 85% din dieta din grăsime, forțează organismul să folosească mai ușor grăsimea ca sursă de energie. Aceasta este menționată ca o “cetoadapție” și durează câteva săptămâni pentru a se realiza.

Totuși, nu este o idee bună să o exagerați cu carbohidrați sau grăsimile pentru toate mesele. Grăsimile ar trebui să cuprindă numai 20-30% din cantitatea zilnică totală de consum de calorii pe masă. Carbohidrații ar trebui să reprezinte 40 până la 50% din masa dvs., iar sursele de carbohidrați buni includ legume, fructe, leguminoase și cereale integrale. Experții guvernamentali au oferit sugestii pentru orientările dietetice din 2015 (care urmează să fie publicate în toamnă), care îi încurajează pe oameni să reducă carnea, zaharurile și alimente bogate în carbohidrați și amidon și să includă mai multe fructe, legume, boabe întregi și grăsimi sănătoase în dietele lor.

“Mutarea către reducerea cantității de carbohidrați recomandată publicului larg este pentru că majoritatea dintre noi nu suntem activi. Stăm prea mult! Când nu ne mișcăm sau dacă ne mișcăm doar o oră pe zi, nu utilizăm toți carbohidrații pe care îi consumăm și, prin urmare, continuăm să câștigăm în greutate și să ne mărim riscul pentru bolile cronice. În cea mai mare parte, ne mișcăm prea puțin și mâncăm prea mult și, în special, carbohidrații, deoarece sunt ușori, disponibili și au un gust bun “, spune Maureen Namkoong, MS, director nutriție și fitness la Daily Health.

Există un loc pentru carbohidrați și grăsimi bune într-o dietă echilibrată. Carbohidrații și grăsimile vă dau energie, vă pot ajuta să pierdeți în greutate și să promovați sănătatea cardiovasculară. Dar prea mult poate dăuna – și acest lucru este valabil și pentru grăsimi și carbohidrați.